Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Tørre øyne: Runes løsning

Da Rune ikke fikk til et viktig steg i behandlingen av tørre øyne, måtte han ta løsningen i egne hender.

Opp mot halvparten av alle voksne nordmenn sliter med tørre øyne. Rune var kraftig plaget, men fant en behandlingsmetode som har gitt ny livskvalitet.

Øynene til Rune Ødegård (60) ble stadig mer og mer plaget. Irritasjon, sandpapir følelse og tørrhet var bare noen av symptomene. Flere ganger var han innom optiker og fikk øyedråper, gikk til behandling hos optometrist, samt en tur til en offentlig øyelegespesialist – men til ingen nytte.

Etter hvert ble han gradvis mer lysømfintlig og begynte også å få problemer med konsentrasjonen når han brukte skarpsynet.

KRAFTIG PLAGET: På et tidspunkt var Rune så plaget at han måtte kjøre med ett øye lukket av gangen.

Plagene han hadde hatt siden 2013 endte med en hundre prosent sykemelding i 2016. Han kunne ikke se på en skjerm i mer enn ti minutter av gangen, uten at øynene verket. Riktig diagnose kom ikke før året etter, nemlig: tørre øyne.

Ett øye på veien

– På et tidspunkt var det så ille at jeg ikke lenger turte å kjøre bil. Jeg satt og lukket annethvert øye mens jeg kjørte, forteller han.

En desemberdag i 2016 er Rune igjen på vei til legen. Han sitter bak rattet med ett øye lukket. På sin høyre side har han et stort jorde. Plutselig løper en jakthund med oransje dekken inn i veien, rett foran bilen. Rune bråbremser og stanser rett foran hunden.

– Da jeg kom meg til legen sa jeg: Nå tar du fra meg det sertifikatet, forteller Rune

FOLKESYKDOM: Ifølge øyelege Sten Ræder er den vanligste grunnen til tørre øyne aldring.

Hva er tørre øyne?

Tørre øyne er en folke øyesykdom, forteller øyelege og forsker Sten Ræder. Han er grunnlegger og daglig leder av Øyehelseklinikken og Tørreøyneklinikken.

Vanligvis behandles tørre øyne med kunstig tårevæske, øyelokk behandling og medisiner, forteller øyelegen – men i Runes tilfelle skulle det enda mer til.

Til tross for at tilstanden heter tørre øyne er det vanligste symptomene at øynene renner.

– Dette paradokset kommer av at mange har får betente øyne av tørrheten. Når øynene blir betente prøver kroppen å rette opp i det – blant annet ved å produsere mer tårevæske, noe som igjen gir rennende øyne, forklarer Ræder.

ØYELEGE: Sten Ræder er øyelege og daglig leder på Tørreøyneklinikken og Øyehelseklinikken.

Årsakene til tørre øyne har primært med aldring å gjøre. Spesielt de hormonelle endringene som skjer når du blir eldre. Kroppen produserer gradvis mindre østrogen og testosteron, noe som gjør at kjertlene som produserer vann og fettstoffer i øynene blir svekket.

– Det er spesielt minkende produksjon av lipider som gir tørre øyne. Talgkjertlene i øyelokket utskiller olje som danner en hinne over tårevæsken – noe som gjør at tårene ikke fordamper så fort. Uten fettstoffene fordamper tårevæsken raskt – slik at øynene blir tørre, ifølge øyelegen.

Enkelte medisiner kan også gi tørre øyne, for eksempel betablokkere mot høyt blodtrykk, allergidempende antihistaminer og isotretinoin mot kviser, legger han til.

Da Rune kom til Ræder på Tørreøyneklinikken fikk han vite at han hadde mistet rundt 75 prosent av talgkjertlene i øyelokkene, tåreproduksjonen var svært lav og han hadde fått en nerveskade i hornhinnen.

– Hadde jeg kommet til Sten tidligere, hadde det nok ikke blitt så ille, mener Rune.

Sclerale linser

Etter utredning og behandling hos Ræder ble Rune henvist til Erik Robertstad, daglig leder hos Interoptik Holt i Tønsberg for tilpasning av det som heter sclerale linser. Sclerale linser er store linser som ligger som et skjold over øyets overflate.

OPTIKER: Erik Robertstad

– Linsene kommer i ulike størrelser – hvor store du skal ha er situasjonstilpasset og er en vurdering ut ifra hvert enkelt tilfelle. Linsene er laget eksakt etter pasientens øyeform, forklarer Robertstad og fortsetter:

– Når du har tørre øyne over lengre tid kan det oppstå nerveskader. Da kan hornhinnen bli mer sensitiv – og det skal mindre til før du blir plaget.

Sklerale linser fritar hornhinnen fra tørrhet, og ikke minst irritasjon fra friksjonen som oppstår ved blunking, legger han til.

– Linsen er festet i det hvite på øyet, det skaper et hulrom over hornhinnen. Dette hulrommet fylles med sterilt saltvann slik at hornhinnen får et fuktig miljø, forteller han.

Levende lys

Rune fikk sclerale linser rett før julen i 2018 – men slet forferdelig med å få de inn på øyet.

– Robertstad skaffet meg alt mulig av verktøy, men de var så små og knuslete. Jeg satt over speilet med fingrene opp i fjeset – kona måtte til og med hjelpe – men jeg fikk det ikke til, forklarer han.

DIAGNOSEN: Rune hadde mistet rundt 75 prosent av talgkjertlene i øyelokkene, tåreproduksjonen var svært lav og han hadde fått en nerveskade i hornhinnen.

I romjula satt en forbanna, frustrert og rødøyet Rune ved stuebordet, og stirret på juletreet. Kona begynte å tenne stearinlysene på treet. En idé slo plutselig ned i hodet hans.

Han tok et nytt juletrelys, og brant det litt ned før han blåste det ut. Deretter fjernet han veken, og vasket tuppen av lyset. Så la han linsen i den lille skålen som hadde formet seg på toppen av lyset, og fylte linsen med saltvannsoppløsning. Dermed hadde han laget seg et lite verktøy som ga han fri sikt inn på øyet, og linsene gikk på på første forsøk.

– Det er verdt å nevne at jeg er blitt erklært høygradig ufør, men det bobler og koker mellom ørene likevel, legger han til.

Bobling og koking ble etter hvert til en idé – og med 320 000 kroner i støtte fra Forregion1 Vestfold, ble idéen ble til en prototype. Prototypen ble testet og videreutviklet. Etter gode tilbakemeldinger lagde Rune enda en prototype, denne gangen av et stativ, slik at du kan ha begge hendene fri til å holde øyet åpent.

– Både stativet og linseverktøyet fungerer godt både for harde og myke linser. Stativet er en ekstra hjelpende hånd til de som skulle trenge det ved påsetting, forteller Rune

PRODUKTET: Her viser Rune fram linseverktøyet han har kalt for “Easy On Off”

I dag er det foreløpig på prototype-stadiet, men det er et håp at det snart kan bli et ferdig salgsklart produkt.

– Jeg har begynt så smått å selge linseverktøyet, og maskinen som skal kunne masseprodusere stativet er nettopp blitt klar, legger han til.

Rune understreker at han kun har hatt ideene og tankene rundt utformingen av verktøyet. Det er hans mange gode hjelpere underveis som har gjort arbeidet som skulle til – og skal ha æren for at det har blitt så bra som det er, sier han.

Godt mottatt

Linsene er harde og større enn vanlige linser, det gjør at det blir litt mer utfordrende å ta dem på, forklarer Robertstad. I tillegg må du balansere linsen slik at du verken mister saltvannsløsningen eller får noen luftbobler.

HANDSFREE: Rune demonstrerer hvordan verktøyet frigjør begge hendene.

– Du må holde både hodet og linsen vannrett. Deretter må du holde øyet åpent med en hånd mens du balanserer og fører linsen opp med den andre. Det er det mange som syntes er frustrerende og vanskelig å få til, legger han til.

Robertstad applauderer Runes oppfinnelse. Ifølge han vil dette for noen være et verktøy som kan hjelpe dem å se godt, og ikke minst fungere godt i livet.

– Vi har allerede verktøy for å håndtere denne typer linser, men han har videreutviklet det som allerede finnes og laget noe som rett og slett er bedre – og enklere å bruke, legger han til.

Selv har han bidratt faglig – ved å svare på Runes hundrevis av spørsmål – men har ingen finansielle bindinger til produktet, kun en klinisk interesse.

– Noe som er verdt å nevne er at en kollega og jeg tok med oss Runes verktøy ned til Frankrike – på en optometrist konferanse. Der ble de svært godt tatt imot. Så nå er det spredt til et utvalg av fagfolk rundt omkring i Europa – og tilbakemeldingene har så langt vært veldig gode, forteller Robertstad.

FAGMILJØET: Sten Ræder forteller at fagmiljøet har fått opp øynene for verktøyet.

Også Sten Ræder roser Rune for innovasjonen:

– Fagmiljøet har jo fått opp øynene for dette – og det er jo veldig gøy at han som pasient, som selv sitter med problemet, ser en løsning som folk i fagmiljøet ikke har sett.

Rastløs

Rune måtte legge den 28 år lange karrieren som revisor på hylla. Sykdommen gjør at mange timer foran datamaskinen er uaktuelt.

På eget initiativ begynte han med skogsarbeid. Han hadde ingen erfaring eller kunnskap, men rastløs som han var, kunne han ikke bare bli sittende hjemme. En tidligere revisjonskunde ga han både jobb og opplæring i skogsarbeid, noe han er svært takknemlig for. Det gjorde at han etter hvert fikk kursing i motorsag og skogrydding av NAV.

I dag rydder han skog for Sandefjord kommune. Der får han betalt for utført areal – slik at han kan ta så mange pauser han trenger, noe han også er takknemlig for:

– All honnør til Sandefjord kommune som tar ansvar og tilrettelegger for meg som er ufør. Likevel må jeg si at jeg noen ganger savner å være revisor. Det jeg ikke savner, er hundre timer overtid i måneden – etter ti minutter med fin fokus er øynene helt kjørt, så det er helt uaktuelt nå, forteller Rune.

Først publisert i Dagbladet : 2023 | Av : Sondre Opedal | Foto : Lars Eivind Bones

No Comments

Post A Comment